(M)amma Moderat

fredag 9 mars 2018

Klarar DU en samhällskris?

Äntligen Rotaryfredag och förmånen att avnjuta en lunch i absoluta världsklass på Sjömagasinet i Göteborg.
Dagens allmänbildande lunchföredrag levererades av Anette Staaf från Civilförsvarsförbundet, som berättade om hur det är ställt med, eller snarare önskvärt med självförsörjning och uthållighet för civilbefolkningen när det kör ihop sig på riktigt ....
Så vad handlar det då om .. ? Egentligen inget konstigt utan bara att du skall vara beredd att ta ansvar för din och familjens liv, hälsa och välbefinnande under åtminstone 72 timmar.
Klicka på bilden för att läsa mer!Vad är då detta, kommer inte samhället att ta hand om oss från vaggan till graven, tänker du kanske?
Nej samhället kan kanske inte alltid klara av den uppgiften och då vore det ju trevligt om du och din familj, kanske inte bara var vid liv, friska och starka, utan även kunde hjälpa andra i din omgivning.

I takt med urbaniseringen (att folk flyttar in till städer/tätorter) och den specialisering detta innebär så har många inte längre den kontroll över sina livsbetingelser som man hade tidigare, då man bodde på landet och hade nära 100%-ig kontroll. Anette Staaf berättar att "unga" inte har speciellt mycket mat hemma, medans äldre, som är vana att tillreda maten från grunden ofta har mer välfyllda skafferier.

Och skulle då den omgivning som du vant dig vid, helt plötsligt inte fungerar, ingen elektricitet till: laddning av mobil/dator, värme/kyla, ljus eller hissen,
för att öppna automatiska garageportar eller tanka på en bensinstation.
Glöm att betala med kreditkort eller Swish.
Inget vatten i kranen, toalettstolen full med gôr ända upp till ringen, så .. vad gör du då?

En tankeväckande lunchföreläsning som rekommenderas varmt, speciellt till alla oss "vanliga Svenskar" som inte är Preppers. Som Ingenjör och entreprenör fick jag några riktigt bra idéer om vad MSB skulle kunna göra med mycket enkla medel, för att betydligt förbättra samhällsskyddet och samtidigt dra en enorm nytta av de 100-tals miljoner som redan investeras i småskalig, distribuerad energiproduktion och lagring.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar