(M)amma Moderat

torsdag 11 januari 2018

Ingenjör framtidsyrket framför andra!

Hade idag nöjet att åter igen hålla lektion för en grupp barn i klass 2, inspirera och förklara varför de aktivt skall tillvarata sitt livs chans att lära för livet och sikta på att bli Ingenjör.


Vad säger man då till 8-åringar i grundskolans andra klass, mer än tio år innan han/hon kan söka till Högskolan? Man skall dock varken över eller underskatta de små, för de genomskådar varje försök att skönmåla och ljuga, men är också i desperat behov av att testa sin mall på omvärlden mot andras.

För så där 20-25 år sedan, skulle ju alla barn bli superhjältar, poliser, brandsoldater eller popsångare och tv-kändis. Men nu verkar det mer luta åt fotbollsproffs, "Bloggare" och "YouTuber" alltså den samtidens uppfattningen av mediahjältar som ger en förhoppning om ett rikt liv i berömmelse, utan att behöva anstränga sig. Så hindret mot att målmedvetet plugga är hoppet att slippa och få "Money for nothing" ... har sett allt för många med den förhoppningen, men också motsatsen.En kollega vid polisen i Luleå, 1983/84 vi båda några år över tjugo, flickvännen anmälde honom till en modelltalangjakt, "Sveriges snyggaste man" och han vann en internationell modellkarriär!

Han konstaterade norrländskt och sakligt, att det fick bli en tjänstledighetsparentes i livet, för om något år så skulle "hans look"(lappländsk markerad haka med höga kindknotor), inte längre vara inne och då gällde det att inte ha skaffat sig dåliga vanor, utan behålla fötterna på jorden och kunna återvända till verkligheten (sitt polisjobb).

Så nu skulle man på ett lättsamt sätt förmedla ett halvt sekels klokskap på en dryg timme, sagt och gjort det är viktigt att barnen tidigt får en realistisk, men inte begränsande målbild, då detta är dagens skolsystems akilleshäl.

Uppdraget är alltså att ge barnen en viktig pusselbit till sitt framtidspussel, alltså en otroligt viktig uppgift som "skolan" behöver mycket hjälp med från Civilsamhället.

Det fick bli till att använda sig själv som trovärdig länk mellan barndom och vuxenlivet, självklart kryddad med vederbörlig humor och självdistans.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar