(M)amma Moderat

fredag 3 mars 2017

"Good is the enemy of great!"

"Good is the enemy of great!", ett begrepp som myntades 1994 i samband med en omfattande studie av vad som skiljde ett bra från ett fantastiskt team som verkligen lyckades, men har som idé och tanke, anor ända sedan 1600-talets Italien .....
Översatt till vardagliga Svenska förhållanden och offentligt finansierade välfärdstjänster inom lärande och omsorg, "Acceptabelt är Fantastiskt värsta fiende".
Jag påstår inte att vi har en dålig kommunal omsorg eller lärande, tvärt om, den är acceptabel men kunde bli fantastisk och frågan är bara HUR?

Imorgon Lördag den 4 mars, träffas Orustmoderater och intresserade som vill vara med och vända en oroande trend och göra Orust och dess innevånare till framtidens bästa plats att bo, utvecklas och verka på. Vi hoppas verkligen att det finns fler engagerade och kunniga människor som delar vår ambition och vill samarbeta med oss för att vända trenden, medans det fortfarande finns en chans.

Som Moderat representant i kommunstyrelsens utskott för Lärande och Omsorg har jag uppgiften att presentera dessa båda områden och till min hjälp har jag tagit respektive förvaltningsområdes grundläggande presentationsmaterial. Men nu handlar det ju om en idé- & politikutvecklingskonferens och då gäller det ju att lyfta blicken över det dagsaktuella läget och tingens ordning.

Men först helt kort om utgångsläget, behövs verkligen en genomgripande förändring av det mesta på Orust kommun, går det ändå inte "Acceptabelt bra"? ... Tja ... tror inte det! Åtminstone inte om man får tro Kommun och Landstingsdatabasen www.kolada.se

Klicka på diagrammet för att läsa det i full storlek.
Klicka på diagrammet för att läsa det i full storlek.
Då det är förvaltningsområdet Omsorg som anses vara "problembarnet" så exemplifierar jag här med förvaltningsområdet Lärande. 
Klicka på diagrammet för att läsa det i full storlek.
Klicka på diagrammet för att läsa det i full storlek.
Helt uppenbart så föreligger det ett akut behov av genomgripande åtgärder för att få till en drastisk förändring av en minst sagt oroande trend för kommunens resultat och kostnadsutveckling jämfört med både liknande kommuner och kommuner i vår närhet.

I ett försök att beskriva sambandet mellan dagens lärande i grundskolan och morgondagens behov inom vård och omsorg kommer jag att ta med mig en liten kompis EV3MEG, vi kan kalla henne "Vera". Vera vet inte mer än vad man stoppar in i hennes hjärna och vilken hjärna! Hon har större kapacitet än ALLA datorer som följde med ut i rymden på samtliga raketer i Apolloprogrammet, tillsammans! Det är för övrigt samma företag som levererar programvaran man använder för att sätta sina tankar i huvudet på Vera som man använder för att programmera mycket avancerade saker så som moderna rymd- & flygplan och andra smarta maskiner, men helt anpassad FÖR BARN.

Vera är byggd av LEGO men kan flytta sig runt i rummet, gripa tag i saker, se färger, höra/prata och känna av saker i sin omgivning, ja Vera skulle kunna vara mormor till många av de intelligenta maskiner som kommer att rädda både livskvalité och samhällsekonomin inom just Lärande och Omsorg, säg hej till Vera som aldrig tröttnar på att lära sig själv och andra nya saker. Om inte annat så kommer Ni att träffas igen på ett äldreboende i en nära framtid ...
Klicka på "Vera" för att se henne i största format.
Sedan februari 2013 har inte Christina Stevens längre ett fullt fungerande vänsterben, då detta amputerats efter en bilolycka. Till vardags arbetar hon på ett forskningscenter och bestämde sig för att inte släppa taget och ställde sin erfarenhet till förfogande för alla de som upplevt ett liknade trauma.
Hon delar med sig av en serie videoklipp på sin YouTube-kanal AmputeeOT. En av de filmerna som på kort tid erhållit stor respons är när hon bygger sig en benprotes av LEGO ... LEGO protesen går naturligtvis inte att gå med, men fungerar på samma sätt som den hon vanligtvis använder.
Här är videon ...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar