(M)amma Moderat

torsdag 13 oktober 2016

Sanningen börjar hinna ikapp den härskande majoriteten!

På senaste kommunfullmäktige den trettonde oktober hade min Liberale politikerkollega Veronica Almroth tydligen ställt en för svår fråga i sin interpellation: "Vem ansvarar för att undersköterskorna på Orust får en rimlig lön?"

Klicka på bilden för att läsa
Klicka på bilden för att läsa

Det skulle visa sig att det inte var så lätt att få svar på den frågan och många ville veta, inte minst de undersköterskor som kommit till kommunfullmäktige för att de trodde att det faktiskt var den härskande majoriteten som var ansvariga.Men lyssna nu noga, När kommunalrådet nedan beskriver "heltidsprojektet", en av mycket få ja kanske den enda besparingsåtgärd som den härskande majoriteten lanserat och som skulle rädda Orust kommuns ekonomi?!
Men nu handlar det om att "heltidsprojektet" kommer att kosta 3 - 4 miljoner .. (?) Det går inte att få ordning på Orust ekonomi genom att hela tiden köra med "Kejsarens nya kläder besparingar" som, när det kommer till kritan är ytterligare kostnadsökningar.Eller berodde svårigheterna att svara på det faktum att åhörarplatserna i salen var fulla med kommunalanställda som demonstrerade mot att 86 undersköterskeutbildade som hade likvärdiga arbetsuppgifter, där undersköterskeutbildning krävdes, men inte titulerades "Undersköterska" ?Om man tar en anställning som undersköterska i en grannkommun på andra sidan Vindön, så får man en grundlön på cirka 23 000 kronor, medan Orust kommun bara betalar cirka 20 400 kronor.
Om man till detta lägger att en flytt till denna grannkommun dessutom ger hela 1,5 procentenheter lägre skattekostnad. Nyanställd undersköterska i;
Orust kommun 20 400kr/mån * 12 månader = 244 800 kronor per år.
Uddevalla kommun 23 000kr/mån * 12 månader = 276 000 kronor per år.
31 200 kronor HÖGRE bruttolön per år + 4 140 kronor LÄGRE skattekostnad.Sedan går Anders Hygrell(M) in och sätter fart på en debatt som börjat stagnera i brist på besked från
de ledande företrädarna i den politiska majoriteten, som inte vågar säga som det är.Nej, Kommunfullmäktiges Ordförande ville inte släppa in några fackliga röster i talarstolen."Nu är du allt ute och kör traktor Bertil". De undersköterskor som Ni anser INTE skall få del av en välförtjänt uppskattning i form av en ytterst blygsam löneökning på 500 kronor är INTE agronomer som valt att köra traktor ... utan traktorförare som jobbar som drängar, där att köra traktor är ett helt naturligt krav för att jobba som dräng! Om liknelsen tillåts.

Vad är det då det handlar om jo, en riktad lönehöjning på 500 kronor/månad till 86 undersköterskor som har ett jobb där denna utbildning krävs men titulaturen inte är just "Undersköterska".
Det man från majoritetens sida inte anser sig ha råd med är alltså en ökning av kommunens lönesumma med 43 000 kronor per månad. alltså 1 300 kronor MINDRE än vad kommunalrådet själv får i månadslön från Orust Kommun.Slutligen, efter många dimridåer och förnekanden så erkänner Bertil Olsson, å ett tillintetgjort kommunalråd Kerstin Gadde (S) vägnar. - Ja det är ett politiskt fattat beslut att vi i den härskande majoriteten INTE vill ge alla kommunalanställda undersköterskor en rättvis lön som de kan leva på.Tänk att det skall vara så svårt att tala ur skägget och säga som det är. Budskapet från den politiska majoriteten bestående av Socialdemokrater, Vänsterpartister, Miljöpartister, Centerpartister, Folkviljor och Orustpartiet är:
"-Vi i den härskande majoriteten tycker inte att det är så noga med lika lön för lika arbete, rimliga och rättvisa löner som man kan leva på. Då vi åter igen misskött kommunen och slösat bort människornas pengar så att vi även under år 2016 kommer att gå med ett underskott på flera tiotals miljoner så tycker vi att det är helt rätt att särbehandla de 86 undersköterskorna genom att kräva en viss utbildning utan att vi betalar en rimlig lön".

Och när man inte längre har något att komma med till försvar för sitt handlande, så kan man ju alltid försöka misskreditera oppositionen och i ett slag glömma att man konsekvent vägrar lyssna på våra företrädare med stor kunskap om mycket. Vi i Orust Alliansen har vid upprepade tillfällen lyft fram lågavlönade i kommunal tjänst och visat på hur olika beslut som Ni i majoriteten tar får negativa effekter för dessa. Vi budgeterade för arbetskläder till anställda inom barnomsorgen redan 2015, det gjorde inte Ni.

2 kommentarer:

 1. Jag är undersköterska och jobbar inom hemtjänsten. Visst är rättighet till heltid bra MEN för mig som har tjänst på 75% innebar detta att jag var tvungen att välja 60, 70, 80, 90 eller 100% fick alltså inte rätt att ha kvar den % som jag ansåg var ok för mig, har gått ner till 70% i istället. Orsak till det att vår arbetssituation gör att jag inte skulle orka med att jobba fler % och absolut inte 100% Själv är jag snart 61 år och har man förslitningskador eller andra problem så ger inte detta arbete möjligheter till anpassade arbetsuppgifter.
  Att kommunen inte lät dessa anställda få sin höjning är en STOR SKAM som kommar ikapp dem när det är val nästa gång!
  Jag har hört "jag har alltid röstat rött, men inte nästa gång!"
  och samtidigt hänvisat till vad som kom fram på kommunfullmäktige den 13 oktober.
  Dessutom med facit i hand så den där stora satsningen på undersköterskor gav mig 685 kronors höjning...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, Jag delar din irritation över hur man behandlat denna grupp anställda. Det du berättar om det så kallade "Heltidsprojektet" var en nyhet för mig. Det jag fått berättat för mig är att "Heltid är en rättighet och deltid en möjlighet", så jag tackar dig så mycket för denna information.

   Radera