(M)amma Moderat

söndag 2 oktober 2016

Dags att "klippa sladden"!?

Sedan avregleringen av elmarknaden har det bara blivit dyrare och dyrare att få en (1) kilowattimme in i kaffebryggaren, kylskåpet eller brödrosten. Som bäst, under första hälften av 1990-talet kostade det mig 9,5 öre för att under 2010 toppa på över 150 öre och sedan avregleringen den 31 januari 1996 tillkommer även kostnaden för att "flytta" kilowattimmen från producenten till min elmätare. Denna "flyttkostnad av kilowatten" görs av en monopolist, eller koncessionshavare av elnätet inom ett visst område och kan alltså inte väljas bort. I takt med att konkurrensen om att köpa/sälja elektricitet har fungerat och elpriset fallit, så har kostnaden för att "flytta" den köpta elen ökat drastiskt.

Dagens (2016-10-02) förstasidesnyhet i nyhetsprogrammet Rapport är hur energikoncernen Vattenfall låter de konsumenter som sitter fångna i deras elnät, betala koncernens trassliga affärer utomlands.


I programmet exemplifieras hur en kund fått chock höjning på 500 kronor till 1750 kronor per månad. Det är alltså hög tid att "Klippa sladden" och ensam eller i förening bli självförsörjande på energi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar